недеља, 4. октобар 2020.

Kako da prepoznamo azijsku pčelu smolaricu?

 



Kako da prepoznamo azijsku pčelu smolaricu?

Ovo su veoma krupne pčele – među najvećim u Evropi (dužina približno 1,5-2,6 cm). U letu donekle podsećaju na osrednjeg stršljena, ali su tamne, pretežno crne osnovne boje tela, sa gustim bakarno-narandžastim “krznom” na grudnom delu i početku abdomena, a krila su zatamnjena prema krajevima, objašnjava Centar za biologiju pčela.
U fauni pčela na balkanu nema vrsta sličnog izgleda, odnosno, slične kombinacije osobina, te se mogu relativno lako uočiti i prepoznati, čak na većoj daljini.
Ovo su letnje pčele, te je najveća brojnost i aktivnost u toku jula, nešto manja do polovine avgusta, a samo izuzetno i početkom septembra. Kao i ostale pčele i smolarica je aktivna po sunčanom i mirnom danu bez jačeg vetra. Najbolje je da je posmatramo u periodu od 9-17 h.

Azijska pčela smolarica nije opasna i agresivna.


Azijsku pčelu smolaricu možemo videti na ukrasnim biljkama

Ova pčela će sigurno posećivati sledeće ukrasne biljke: 
sofora ili japanski bagrem (Styphnolobium japonicum =Sophora
lavanda (Lavandula), 
letnji jorgovan (Buddleja), 
 glicinija (Wisteria),
 a od naših autohtonih biljaka 
obična kalina (Ligustrum vulgare) i potočnjak (Lythrum salicaria). 
U južnim područjima, bližim mediteranskom klimatu, treba je potražiti i na ukrasnoj kineskoj kalini (Ligustrum lucidum).

Нема коментара:

Постави коментар

Занимљивости из живота пчела

-  Да би произвеле 1кг меда пчеле треба у кошницу да унесу 3-4 кг нектара, што зависи од садржаја влаге у ваздуху и нектару. Из једног цвјет...